Joi e despre voi – Azi, Potecuța

Mă întreb dacă s-o găsi la mine vreun cititor, pentru care acest nume să fie necunoscut și să descopere abia acum https://potecidedor.wordpress.com/, blogul ei de pe care ne încântă ca o adevărată filomelă a versului românesc. Potecuța nu scrie numai poezii, dar oricum ar alege să se exprime, cuvântul ei îți va face gândurile să alerge cu bucuria mânjilor eliberați din țarc înspre zări neajunse. Dacă nu te îndeamnă la introspecție, la dor și la lacrima aceea izvorâtă din duioșie, îți va provoca zâmbet și bună dispoziție, căci garantat nu poți rămâne nepăsător în fața verbului său.

Foarte îndrăgită de către toată lumea, are la rândul ei o mare disponibilitate de a iubi, înțelege, sau măcar tolera. Căci și atunci când își face griji cu duiumul ca nu cumva să fi supărat din greșeală pe cineva, temerea ei este nefondată deoarece își alege cuvintele cu foarte multă delicatețe. Pur și simplu are o inimă înzestrată cu o gingășie deosebită.

Am vrut să țin cont de modestia care o caracterizează și am încercat să îmi mai temperez elogiile, atunci când vorbesc despre Potecuța.

Dar impresiile pe care mi le-a lăsat sunt toate la superlativ, ca niște baloane umplute cu heliu, având tendința firească de a se înalța. Am descris-o pe baza percepției mele și tot la fel am să o și desenez. Neștiind-o altfel decât prin pipăit cu cilii de pe suflet, proiecția ei de pe ecranul minții mele încerca mai multe variante, care la vremea asta îmi erau puțin cam greu de realizat. Așa că mi-a dat voie să o reprezint cum vreau eu. M-am gândit atunci la o altă fată dragă mie, din serialul „Anne cu E la sfârșit”, de pe Netflix. Am avut-o în minte, nu însă și în permisiunea creionului.

Poate că dacă lăsam pagina albă, cum îmi recomandase însăși Potecuța, ar fi fost chiar mai bine. V-ați fi închipuit-o până la urmă așa ca și mine: o lumină !

Urmează la rând… Petru Racolța

49 thoughts on “Joi e despre voi – Azi, Potecuța”

    1. Sărut mâna Mona, mulțumesc! Un biet desen… Dar e ca mâzgălitura unui copil când vrea să arate că mama lui e cea mai frumoasă. Liniile sale strâmbe nu ar reuși prea multe dacă nu ai ghici și dragostea care i-a însoțit fiecare trăsătură a creionului. La fel a fost și cu mine. Nu am putut să redau dulceața ei de soare al dimineții, cu toate că mi-aș fi dorit foarte mult. Nici din cuvinte și nici din desen. Potecuța însăși a pus un pic din fainoșagul ei caracteristic, răspunzând aici și mulțumind în locul meu, chiar și atunci când i se aliniaseră prost planetele și nu-și mai putea folosi PC-ul… 🙂 A scris de pe telefon. Este atât de îndatoritoare, că de nu i-ar fi reușit nici asta, o văd în stare a bate la ușa fiecăruia pentru a-și prezenta mulțumirile.
      Acesta e doar unul dintre motivele pentru care o iubesc. Dar apoi când o și citești!!!

      Liked by 1 person

  1. Deci desenul e demențial 🙂 mai tare decît orice frumusețe sau altele. Expresie și personalitate. Asta-mi spune mie.
    Cît despre cuvinte, știu că ești maestru și subscriu fără ezitare.

    Liked by 4 people

      1. Nu sînt drăguță, Condei, chiar îmi place 🙂 Prefer expresivitatea în artă, în locul frumuseții sau desăvîrșirii. De fapt, nu numai în artă. Ai făcut un desen super (cred c-ai vrut să-ți mai spun o dată… 😀❤❤)

        Liked by 1 person

    1. În general mă feresc de a mă lăsa prins de seriale, tocmai pentru că îmi știu problema de dependență. Dacă e bun, eu stau la maraton și îl urmăresc până la sfârșit, cauzându-mi un decalaj grav în programul de odihnă. Pentru Anne mi-am călcat pe inimă și l-am văzut chiar de două ori, așa de mult mi-a plăcut personajul. La fel ca și la Potecuța, sufletul său dădea peste margini de generozitate și frumusețe.

      Liked by 2 people

    1. Vă mulţumesc pentru efort! Deşi Condei a desenat o proiecţie, că n-am vurt să-i trimit fotografie cu mine, prea curioasă fiind de cum mă percepe, îmi place atât de mult că aş lua şi originalul, şi pe asta a dumneavoastră, să le pun acasă, pe perete. 🙂

      Liked by 1 person

    2. Super! Mă lamentam eu că nu îmi place rezultatul, dar trebuie să recunosc că pe planșa mea originală arată totuși mai bine decât în poza expusă. Probabil că la fotografiere, anumite tușe nu se prind. Însă la dumneata, parcă dimpotrivă, s-au înviorat 🙂 Mulțumesc, Mihail! Nu știu ce tehnică ai folosit, dar ai făcut o treabă excelentă. Mă bucur mult să aflu că ne asemănăm în gusturi și simpatii.

      Liked by 1 person

      1. Cel mai bun program de retușare foto din lume, ce zic: din univers 😀 „Picassa”. M-au tot amăgit alții cu tot felul de fhotoshop-uri, dar geaba, Picassa rămâne the best!
        Pup la tine! 🙂

        Like

  2. Of, ce mi-aţi făcut…
    Nu voi spune nimic legat de elogii, cum că ar fi prea multe sau nemeritate, de data asta sunt cuminte, nu ripostez, nu protestez 🙂
    Nu pot decât să vă mulţumesc mult! Şi să vă spun că faptul că aşa arăt eu, prin ochii unui om atât de talentat ca dumneavoastră, mă face să plutesc puţin de bucurie şi onoare.
    Desenul e fermecător. Îmi place mult şi vă felicit pentru el! Şi da, comparaţia cu Anne chiar mă bucură mult!
    Mulţumesc!

    Liked by 4 people

  3. Adevărul e că mi-ar plăcea să fiu ca Potecuță când voi crește mare. 🙂 Dacă ar fi să aduc o critică textului tău este că n-ai folosit mai multe superlative. Acum era momentul!

    Liked by 1 person

      1. Jo, am un metru și o scamă, serios. 😀
        Cu creșterea cealaltă, mulțumesc mult! Dar să știi că eu te citeam de dinainte să vorbim, numai că nu îndrăzneam să comentez. Și asta o fac, la început, la oamenii la care “mă uit” de jos în sus 😉 Pe urmă, dacă zic ei ceva și mă bagă în seamă, îndrăznesc și eu.
        Și atât, că e ca aia cu “ba tu”, “ba tu”, “nu, tu” 😀
        Dar am vrut să știi.

        Like

      2. ”Mă” citeai? Unde? Pentru că pe blogul meu nu pe mine mă citești, ci pe alții. În comentariile la alte bloguri? Da, le cam zic, recunosc! 😀 Am limba ascuțită și în viața reală. Retrospectiv, îmi pare rău că am pierdut timpul cu alții (doar unii din alții, firește) în loc să te citesc și să te foarfec pe tine. 🙂

        Like

      3. Cred că pe la Cristina te-am remarcat. Cred. Nu dau vina pe aia, aşa a fost să fie 😛 😀
        Da, Jo, ştiu că sunt scrise de alţii. Dar na, nu e ca şi cum ai pune poze din alea cu cafele dansatoare şi care-ţi urează bună dimineaţa, ştii tu ce zic. Adică era şi e totuşi un blog pentru oameni care şi gândesc. Şi eu citeam şi fugeam, că mi-era ruşine să intru-n vorbă 😳
        Păi hai că recuperăm timpul ăla şi te las să dai porţie dublă de forfecat o vreme 😀 😀

        Like

    1. Zici tu? Recunosc că m-am cam reținut un pic 🙂 Dar și cu superlativele astea, e ca la dresul ciorbei cu sare. N-am vrut să-i pun modestia așa de mult la încercare.

      Like

      1. Iar acum faci rime. Odă pentru Potecuță. 🙂 Ce-am vrut să zic este că și eu o admir pe Potecuță.

        Like

  4. Pe Potecuța o ştiu de când lumea şi pământul😂! Mi-e tare dragă şi poate de aceea am botezat-o Doruleț! Este ca un o adiere de zefir într-o zi caniculară! Este, dincolo de orice dubiu, un amestec de candoare şi tărie! Cum o percep eu fizic!? Nu contează pentru că prietenul nostru Condei a desenat-o foarte frumos! Iar Condei este meşter renumit nu numai la cuvinte, ci şi la desenat suflete!

    Liked by 1 person

    1. Mi-au trecut toate supărările legate de faptul că nici azi nu mă lasă să postez!
      Îţi mulţumesc, draga mea dragă! M-au încălzit cuvintele tale! Da, tu mi-ai spus aşa şi mi-e drag tare cum îmi spui tu!
      Şi da, Condei mânuieşte culorile şi cuvintele cu mare măiestre!

      Liked by 2 people

  5. Eu nu mai găsesc ce să spun în plus! Doar că îmi e dragă tare de peste un deceniu și ea știe asta. Din desen lipsește părul creț. Să presupun că e întins cu placa?

    Like

  6. Mea culpa! Nu știu cum mi-a scăpat tocmai postarea cu descrierea Potecuței, dar nu mă las fără o contribuție la imaginea atât de îndrăgită pe care ne-a insuflat-o. Măcar prin catrenul pe care i l-am dedicat de ceva vreme.

    Prin Poteci de dor, pe tine
    Te tot caut, pas cu pas,
    Știu că ești ascunsă bine,
    Dar nici eu n-am să mă las!

    Îi doresc să ne mângâie încă mulți ani cu versurile sensibile și sufletul ei de copil!

    Like

  7. Minunata initiativa, iar eu ca de obicei am dat in urma, deci cer scuze…. despre Potecuta, eu n-am cuvinte, n-am cuvinte indeajuns, stiu doar ca este unul dintre cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut in vreun fel sau altul!

    Like

Leave a comment