Joi e despre voi – Azi, Petru Racolța

Zâmbește-n colțul gurii, hâtru
Și nu știi încă ce gândește
Te va împunge c-o satiră
Sau cu palincă te cinstește
.

I-a venit rândul acum, pentru că așa a fost să fie. După ordinea stabilită încă de când am făcut lista mea personală, de bloggeri. Precizez încă o dată că ea nu e întocmită după niște criterii valorice, deși https://racoltapetru6.wordpress.com/ chiar și așa ar fi ocupat un binemeritat loc de frunte. Însă pur și simplu eu nu mi-aș fi permis să așez pe nimeni pe o treaptă, ori pe alta. Îmi sunteți dragi toți cei care ați făcut popas pe pagina mea citindu-mă, toți care scriu frumos dar încă n-au ajuns pe aici, în sfârșit, toți cei care iubiți slova. Însă unii au făcut mai mult decât atât, au interacționat cu mine. Și să mă iertați, a contat foarte mult! Iar acesta e un fel de prinos pe care m-am gândit să li-l aduc. Lor, vouă!… Aș fi vrut mai mult, ar fi meritat mai mult, însă măcar am încercat. Lui Petru i-aș fi încercat un catren, că știu cât îi plac. Nu era timp astăzi, deci nu aici și nu acum… (La insistența lui Jo, a trebuit să remediez ulterior acest aspect)

Îi apreciez opera, în diversitatea ei, pentru că nu s-a oprit la un singur gen literar și a cochetat atât cu poezia, cât și cu proza. Îi plac rimele și îi plac înțelesurile ascunse. În romane construiește intrigi elaborate și ca un Conan Doyle de Seini, îți deznoadă ițe încurcate, numai de el știute și te ține într-un suspans continuu până la deznodământul final. Iubește tot ce e frumos și este el însuși un creator de frumos. Are umor și este generos cu ceilalți. Înțelegător, conciliant, nu intră niciodată în controverse cu nimeni. Diplomat. Artist. Om!

Tocmai ce am aflat că blogul său a împlinit 10 ani de existență, iar numărul articolelor scrise se apropie de 3000. Frumos! Îi urez de zece ori încă pe atât!

Urmează la rând… Ioan Sperling

26 thoughts on “Joi e despre voi – Azi, Petru Racolța”

  1. Bonom, da!… Mă bucur dacă am reușit să completez măcar și prin desen, această trăsătură specială a firiii sale, care era musai de menționat și parcă nu o făcusem. Petru este un om care îți pune dinainte tot ce are el mai bun.

   Liked by 2 people

 1. Da Petru este o “constanta” pentru fiecare si este fidel stilului lui atat in scris cat si in comportament. Eu unul il invidiez pentru amandoua dar nu poti face din vrabie piatra decat daca o omori!

  Liked by 1 person

   1. Nu este decat partial adevarat: sunt anti covidimpfstoff care este cu totul altceva! Nu sunt din principiu impotriva oricarei vaccinari dar sunt pe cale sa devin cand vad cata ticalosenie sta in spate!
    Oricum prietene istoria a aratat ca adevarul este la inceput de partea minoritatii si ca de obicei aceasta sufera pentru ca-l apara. Cand adevarul apartine majoritatii deja raul facut nu mai poate fi reparat!

    Like

 2. Și eu mă bucur mult să-l reîntîlnesc în orice formă. L-ai surprins reușit și pe Petru al nostru. Singura întrebare care-mi rămîne e dacă l-aș fi recunoscut și fără să spui cine e ❤

  Liked by 2 people

  1. Eu îmi puneam altfel problema. Chiar m-am și gândit că dacă împrejurările vieții ne-ar fi adus cumva la un loc, prin muncă, școală, vecinătate, sau știu eu cum altfel, aș fi devenit prieten cu Petru chiar și fără de a-i fi cunoscut mai înainte creația. Desigur că abia prin felul cum se manifestă un om prin actul artistic, ajungi să-l cunoști mai bine, că pe-acolo răzbate cred sufletul. Iar la el se vede ceva într-adevăr frumos!

   Liked by 1 person

 3. Încep cu desenul că e primul care apare la deschiderea paginii: extraordinar! Apropo de ce spunea Issa, eu cred că aş fi zis din prima că e Petru. Din cum îl cunosc din pozele puse de el pe blog, pe cărţi. Felicitări, chiar e foarte reuşit desenul!

  Da, Petru e aşa cum l-aţi descris. Îi sunt recunoscătoare pentru toate încurajările pe care le-am primit în toţi anii ăştia de când ne citim. Şi are atât de mult talent şi atâtea de oferit, încât nu pot să spun decât că eu una mă simt o norocoasă că l-am întâlnit prin lumea asta a literelor!

  Liked by 4 people

 4. Dar să nu uiți de ideea catrenului. Când îți vine inspirația îl scrii, apoi vii și îl inserezi aici. Fără catren nu-i articolul terminat! 🙂

  Like

  1. Inspirația? 🙂 Oricând stau și nu fac nimic… Dar îmi e drag să mai și citesc și mă uit cât de mult am rămas în urmă.
   Ok! Sau cum ar zice vechii persani: „Ascult și mă supun!”

   Like

  1. La fel pot spune și eu, că doar din scrieri îl cunosc. Însă prin mijlocul acesta îmi pare că aflăm mai multe despre un om, decât am zice că știm despre un vecin alături de care locuim. Acela intră și iese din casă la treburile sale, motiv să ne tot întâlnim. Poate îl vedem de mai multe ori într-o zi, dar ce cunoaștem noi despre persoana lui interioară? Gândurile, frământările, stările, impresiile… îi rămân numai sieși. Toate și le ține în adâncul lui, ca îndărătul unei cortine. Numai despre prietenii foarte apropiați știm ceva mai mult și iată, despre un om care scrie. Pentru că el vine cu sufletul în mijlocul scenei și în lumina reflectoarelor. De aceea îi aplaud și îi numesc prieteni pe oamenii cu care relaționez aici.

   Liked by 2 people

   1. Da, asa este. Ești un om bun si mai ales si o raritate as putea spune. Sa recunoști valoarea celor pe care îi întâlnești în drumul tau si mai ales sa vorbești despre ei elogios, este o calitate pe care multi nu o mai au.

    Like

 5. Imi este foarte drag Petru scrie extraordinar si emana omenie si bunatate. Imi place si cum scrii tu Condeias-Dragalas dar mai presus de asta desenezi fantastic pui mult accent pe expresia fetei. Mi-a placut mult si desenul de la articolul despre Potecuta dar din graba nu am metionat si acest aspect si nu am vrut sa revin sa par uituca dar mi-a parut rau. Conteaza mult parerile tuturor si eu nu ma zgarcesc sa mi le expun cu onestitate.

  Liked by 2 people

 6. L-aș fi recunoscut pe Petru și fără să citesc titlul, și din desen, și din descriere, felicitări pentru ambele. Ai dreptate în totalitate, Condei, e un om cumsecade, un scriitor foarte bun, cu mult bun simț și inimă mare.

  Like

 7. Îmi pare rău că s-a nimerit să fiu tocmai acum în vacanță, deci nu am știut de apariția acestui articol atât de frumos și emoționant, în ce mă privește. Noroc cu Aila, căreia îi mulțumesc și pe această cale că m-a anunțat de existența lui.
  Nu pot să cred că merit atâtea complimente, dar cred că meritul îți revine în cea mai mare parte, dragă Condei, prin caracterul tău prietenos și talentul de a vedea oamenii într-o lumină plăcută. Îți mulțumesc pentru tablou (zău că l-aș pune pe perete), pentru catren și cuvintele atât de frumoase încât sunt tentat să rebloghez acest articol, când mi se termină vacanța și voi avea mai mult timp pentru comentariile primite. Dacă îmi permiți, desigur.

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s