Joi e despre voi – Azi, Anasylvi

Cuvântul definitoriu care îmi vine în minte la Anasylvi, este generozitatea. Pe pagina sa de introducere se află doar o scurtă, foarte scurtă dare de seamă a obiectivului pe care și-l propune și cam atât. Ea nu se prezintă, doar ne oferă. https://adropofinspiration.wordpress.com/ O picătură, așa ne spune… Dar vom afla aici de toate. Prezentări de carte, muzică bună, dar mai ales rețete ale unor mâncăruri delicioase. Da, m-am inspirat și eu, ce credeați? 🙂 Cărțile care i-au plăcut, primesc o recenzie pozitivă și recomandare din partea ei. Celelalte nu primesc nimic. Simplu, nu? Fără critică pe aici, așadar. Îmi place așa!

Bun! Dar eu ce aveam să scriu acum, în afară de faptul că o găsesc a fi o persoană foarte drăguță? Pentru că la ea întotdeauna se pare că este numai joi, fiindcă mereu va fi vorba numai despre alții în articolele sale. Se regăsește însă în gustul fin cu care ne prezintă ceea ce îi place.

Și atunci m-am dus cu gândul la Sanda Marin. Știți care, acea autoare a renumitelor cărți de bucate. Nu se poate să nu fi avut și voi una prin casă. Pentru că până la era internetului, doar acolo găseai tot felul de rețete. Mai erau desigur și pe foi volante, împrumutate de pe la prietene și adunate prețios între coperte de caiet, cu gândul de a le transcrie vreodată. Aveați, nu? 🙂 Însă Sanda Marin, Cecilia Simionescu Zapan pe numele ei adevărat, a fost unanim considerată de către toată lumea, regina bucătăriei românești. Cu un tată geograf și paleontolog de renume, care ocupa chiar postul de președinte al Academiei Române, domnișoara Simionescu și-a publicat cartea sub pseudonim, ca să nu-i știrbească aceluia reputația. Însă imediat după asta avea să îl depășească cu mult prin celebritate. Făcuse școli prodigioase și vorbea fluent trei limbi străine. Dar pasiunea a fost aceea prin care s-a făcut ea remarcată.

Portretul este al Ceciliei Simionescu, am ținut să spun de data asta. Însă gândurile mele în tot timpul cât am făcut această paralelă, s-au îndreptat către cea căreia i-am dedicat ziua, Anasylvi, regina noastră de pe blog.

Urmează la rând, Imaginarycoffee

36 thoughts on “Joi e despre voi – Azi, Anasylvi”

  1. Mi-e tare dragă Ana! Este chiar aşa, o picătură de frumos, una de eleganță, eleganță în cuvânt, una de gingăşie! Ana este generoasă şi ne oferă cu drag multe, multe informații bine cumpănite!🤗

    Liked by 4 people

  2. Cum, te gîndești la Ana și scrii despre Cecilia…? Tipic… :))
    Ana e deosebită, într-adevăr, în ce face pe blog. Și, într-adevăr, datorită pasiunii, care transpare prin cuvinte ❤ Și mai are ea un mister, al constanței în toate cele 🙂
    Mă opresc, mi-e ușor să mi-o imaginez certîndu-mă că o laud… Și ție mulțumesc pentru povestea Sandei Marin, e și frumoasă, și nici n-o știam deloc!

    Liked by 3 people

    1. îți mulțumesc și ție Issa, pentru ce calități ale Anei găsești de cuviință a mai scoate la lumină. Fiecare dintre ele completează și întregesc tabloul pe care am vrut să i-l dedic.
      Dar ca apropo de reliefare… Ce-oi fi vrut oare să spui prin „tipic”, la adresa mea? :))

      Liked by 2 people

      1. 🙂 tipic masculin, asta era ideea, apoi mi s-a părut cam mult, am lăsat doar tipic și-ntr-un final am vrut să șterg de tot, dar m-a furat ideea următoare și-am uitat :))
        am o circumstanță atentuantă, că, dacă-mi amintesc bine, era foarte matinal comentariul meu 🙂

        Like

    2. He he, ai pus punctul pe i, Issabela, cum altfel! Chiar pasiunea este motorul acestui demers. Cu constanta nu stiu ce sa zic, dar presupun ca, dupa o varsta, e un semn bun. 😀

      Liked by 1 person

  3. Ana e deosebită în tot ce scrie şi face. Admir pasiunea ei pentru fotbal şi m-am inspirat şi eu din reţetele ei, am luat notiţe pe lista cărţilor recomandate şi m-am delectat cu versurile ei.
    Frumos tare desenul!

    Liked by 3 people

    1. Vezi? De-asta munca de echipă este mai bună decât cea individuală. Mulțumesc, Potecuță dragă! Uitasem complet să adaug și asta pe lista cu calitățile sale și ar fi fost impardonabil, socotesc. Căci ca bărbat, nutresc ceva mai mult decât respect pentru femeile „cu gust” deschis pe zona aceasta, a sportului. I-aș zice simpatie, dar vreau să se înțeleagă ceva chiar mai cald decât atât. Iubesc sportivii! Însă de asemenea îi iubesc și pe cei care din varii motive nu reușesc să-l practice ei înșiși, dar care măcar îmbrățișează sportul din priviri. Iar o femeie care nu numai că ridică corvoada gătitului la rang de artă, dar îți mai stă și alături când se dispută o partidă de fotbal, zău că mi se pare un partener de viață ideal. Bravo ei!

      Liked by 2 people

  4. Mie mi-ar fi plăcut să citesc și cronici negative. Just sayin’ 🙂 Am descoperit-o recent pe Anasylvi și am remarcat eu însămi cât de măiestre sunt recenziile ei. Ici-colo, bănuiesc, mai inspirate decât cartea pe care o prezintă. 🙂 În plus, este o talentată traducătoare de poezii. Aici mă încearcă un strop de invidie. 🙂

    Liked by 3 people

    1. Cred și eu! Mă iartă, cred că tot tu ai mai pus cândva tema asta în discuție și deși mi s-a părut extraodinar de incitantă, nu am zis nimic atunci. Era tot așa, o oră mai târzie și eram prea obosit pentru a intra în dezbatere. Țin să spun că am un mare respect pentru toți traducătorii. Ca unul ce se chinuie să vorbească în alt grai și mă simt ca un fel de Ismail din „Toate pânzele sus” atunci când „parlesc” 🙂 mă plec cu stimă în fața voastră. Însă ca în orice domeniu, unii sunt doar bunicei, iar ații talentați. Pe aceștia din urmă chiar îi iubesc și vreau să se vorbească mult mai mult despre ei! Ne-am obișnuit să citim ca și cum am respira. Cărți cu autori de pe tot globul. La sfârșit numai numele lor îl reținem, însă fără de traducători buni, aceștia n-ar fi ajuns la noi și nu ne-ar mai fi bucurat. Este ca o partitură a unei simfonii. Te uiți la ea, dar încântarea ți-o face abia orchestra care interpretează acea partitură. Poezie în traducere? E deja altceva… E artă în artă! Mai avem o categorie iubibilă, a celor exagerat de modești, care deși sunt foarte buni, nu par să fie conștienți de asta. Te simți cumva cu musca pe căciulă? 🙂

      Liked by 1 person

    2. Hey, Jo! Nu scriu pe blog chiar cronici, sunt doar recomandari, impresii de lectura. Am mai spus-o – as scrie poate recenzii negative, dar daca nu imi place o carte, nu o citesc. Punct. Nu am colaborari pe blog, deci nicio obligatie. Mi se pare pierdere de timp sa citesc ce nu imi place si, culmea, sa mai si consum energia scriind despre asta, cand sunt atatea si atatea carti bune. In plus, cititul este subiectiv, iar faptul ca mie nu mi-a placut o carte e irelevant, poate, pentru multe persoane, in schimb transmitand placerea lecturii chiar pot da idei bune unor cititori. 🙂

      Like

  5. Imi este draga Ana. Condei a facut o descriere minunata iar portretul il gasesc potrivit, o figura blanda, distinsa si extrem de expresiva. Într-adevăr Ana este o regina atât bunătății cât și a bunatatiilor culinare!

    Liked by 2 people

    1. Charlotte, da! 🙂 Am desenat în cărbune de data asta. Pe undeva presat de timp, că este o execuție mai rapidă și nu voiam să trec în ziua următoare cu articolul. Nu știu cum se face că rămân mereu pe ultima sută de metri! Am mizat însă de asemenea și pe aura de mister pe care o aduce tușa cărbunelui. Nefiind ceea ce se cheamă o ființă misterioasă, Ana este însă categoric o persoană destul de discretă și am zis că i s-ar potrivi. Mulțumesc, Marina!

      Liked by 3 people

    1. Asta se și dorește, o picătură de inspirație 🙂 Însă Magda, vei vedea că nu numai la bucătărie ne servește ea cu idei. Mă bucur mult că am putut facilita această descoperire și pentru asta mulțumesc la rândul meu.

      Liked by 2 people

      1. Am vizitat pagina si asa cum bine spui sunt multe alte articole interesante cu care ne putem delecta. Datorita ție ne cunoaștem mai bine unii pe alții.

        Like

  6. Wow, oameni buni, ce surpriza! Chiar nu ma asteptam, mai ales sa primesc atatea laude pentru retete, din care nu prea am mai adus pe blog de ceva timp, pana lunea trecuta (daca nu luam in calcul si autorii pe care i-am invitat intre timp sa ne recomande o reteta preferata). Sanda Marin e o legenda si e o onoare asocierea cu ea. Au circulat atatea zvonuri despre ea, la un moment dat mi-a ajuns la urechi ca ar fi… barbat. 😀
    Avand in vedere ca pe blog sunt recomandarile mele sincere, fiecare dintre ele spune cate ceva despre mine. In plus, poate cel mai mult vorbesc despre mine poeziile mele – le gasiti la categoria My Own Poems, dar si impresiile de lectura, muzica, sportul, reflectiile, care nu sunt putine.
    Va apreciez mult pe toti si va multumesc pentru cuvintele frumoase, care arata ca micii mei stropi de inspiratie pot fi de folos, iar domnului Condei in mod special pentru portretul deosebit pe care l-a schitat. Va astept oricand, cu drag, pe blog!
    Weekend placut, cu spor si relaxare! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a comment