Joi e despre voi – Azi, Ioan Sperling

Trebuie să spun că mi-a fost un pic grijă de felul cum îl voi aborda pe Ioan Sperling. Oricum ideea prezentărilor mele nu urmează linia obișnuită, aceea de a mă inspira din cum se înfățișează subiectul însuși în paginile sale. Ar fi fost poate un pic prea simplu pentru cineva ca mine, care se complică la orice. Sau poate în cazul de față nici asta nu mi-ar fi fost de mare folos, pentru că Ioan se închipuie vrăbiuță 😊 Dacă mergeți la el acasă, pe https://vrabiute.blog/ veți găsi o vrăbiuță foarte frumoasă, făcută chiar de el, și totodată explicația numelui de Sperling, care pe nemțește se traduce… vrăbiuță, ați ghicit. Însă așa am zis încă de la început, că e despre voi, prin prisma percepției mele. Să îmi fie cu iertare așadar!

Știam despre Ioan că este un om de anduranță, care înfruntă cu cerbicie contraziceri și ironizări, fidel cauzelor și convingerilor sale. Iar când ești un om atât de serios, așa cum este el, aflat pe calea bună, descoperită anevoios și cu trudă, prin miracol poate… Ți se mai poate oare pretinde să ai și umor? Toată lumea zice că da, pentru că simțul umorului este foarte important, însă ce treabă ai tu cu lumea când simți că aceasta are un curent turbionar și care te trage în jos?…

Toate aceste întrebări mi le puneam de fapt eu, crezând că mă pun în mintea lui Ioan. Greu exercițiu, pentru că Ioan este un tip deștept și analitic, iar eu analitic nu-s. 😊 Sunt de fapt exact la polul opus, după cum se și vede, pentru că mie îmi place să mă iau în șagă. E forma mea de a da cu tifla problemelor, atunci când singur nu le pot rezolva. Ioan zice că se luptă…

Din perspectiva mea, e un act sisific ceea ce face domnia sa, dar îl respect.

Pentru generozitatea de a fi fost alături de mine încă de la început, pentru cuvintele frumoase, transpuse și în versuri, cu care a ales el să mă zugrăvească într-un articol pe care mi l-a dedicat, în sfârșit, pentru că îmi este drag ca un prieten, mi-ar părea foarte rău să se necăjească din pricina mea.

Și totuși, cum era să îl reprezint? Spuneți și voi! 😊

Sper să nu se fi supărat pe mine că l-am închipuit astfel. Dar după ce voi face mărturisirea că mi-au stat în minte și alte personaje, dintre care unul a fost Don Quixote de la Mancha, iar celălalt Sfântul Ioan Botezătorul, va admite că se putea chiar și mai rău. Am zis din capul locului, aici e vorba despre viziunea mea și nu de altceva. Iar Ioan Sperling este conștiința mânată în luptă de un crez neabătut și este totodată glasul care strigă în pustiu. Dar și un erou, unul pozitiv!

Dea Dumnezeu ca această pozitivitate să se oprească aici, pentru că una din campaniile sale, asupra căreia noi am avut numeroase contraziceri amicale, este tocmai aceasta împotriva vaccinării.

Îi doresc sănătate și multe bucurii, iar mai încolo, un loc asigurat în Rai!

Urmează la rând… Nautilus

37 thoughts on “Joi e despre voi – Azi, Ioan Sperling”

  1. Sincer, eu mă așteptam să îl reușiți chiar asa de mumos. Parca ar fi Roger Moore. Iti vine să îl pupi. As putea spune ca iti vine sa-l mananci dar totusi nu cu fulgi cu tot. Deci cum s-ar spune și frumos și elegant, nițel agent 007 dar neică un agent cu veleități de poet. Il iubesc pe Domnul Ioan cu tot neamul lui il respect si ii tolerez chiar și unele ciripireli care mie se par într-un fel, adică mai altfel. Pentru tine Condeias-Drăgălaș am numa cuvinte de lauda si anume ai scris superb, ai desenat răvășitor de frumos si recunosc ca abia aștept și portretul lui Nautilus. Bravo, felicitări!

    Liked by 4 people

    1. Mulțumesc din suflet! Însă până la Nautilus, trebuie să vin cu o intervenție la amicul nostru… Acceptă să îi pun zerourile în coada numărului, numai să îi redau barba fără de care nu se simte în largul său 🙂

      Liked by 1 person

      1. Amu, chiar că este desăvârșit și Dl Ioan pe deplin îi mulțumit. Îmi place mai mult cu barbă dar totuși nici fără barbă nu îmi displace. Așa că bucuria este mare, azi în zi de sărbătoare! Bravo!

        Like

  2. Recunosc că, știind despre cine este vorba, la început aveam de gând să îți ignor articolul. A învins curiozitatea și -ce să vezi?- ai reușit să îmi înseninezi perspectiva…

    Cât despre surpriza finală, mă onorează peste măsură ! Mi-ar fi plăcut să o citesc într-o zi mai puțin încrâncenată (pentru mine), dar asta e.

    Liked by 1 person

    1. Îți mulțumesc de două ori, pentru apreciere și pentru abținere. Mare lucru să nu spui întotdeauna ce-ți trece prin minte, nu-i așa? 🙂
      Ruleta rusească este renumită tocmai pentru supunerea la întâmplare, deci nu. Mai degrabă o pușcă cu lunetă, pentru că eu știu precis când va fi pusă ținta, pe fiecare dintre voi. Заботиться!

      Like

    1. Ești tare dulce când faci afirmația asta. Am în minte pe șoricelul acela care fusese lăsat în grija lui Jerry, știi? 🙂 Atunci când lua fățuca aia încruntată zicând că se duce să-l bată pe Tom ori pe câine, nu mai știu bine. Ești la fel de „fioroasă” după părerea mea. Verde da, însă nu vehementă.

      Like

      1. Ca să vezi cât de artistă sunt. Îi păcălesc pe toți iar și iar. 🙂 Gumesc. Poate înțelegem diferit cuvântul vehement. Voiam să zic că sunt aprigă. Tu ai înțeles că sunt violentă? Nu! Deși am întotdeauna o tigaie la îndemână. 😀 (pentru cei care nu știu despre ce-i vorba, să nu înțeleagă că sunt mare artistă în bucătărie. Pentru că nu sunt. 🙂 )

        Like

      2. Cu tigaia nu mă lăsasem păcălit 🙂 🙂 Cratița este la îndemâna celor cu veleități la bucătărie. Tigaia e așa… mai studențească. Ouă ochiuri și cartofi prăjiți! 🙂 Ai dreptate însă în privința termenului. Dincolo de explicația dată de dicționar, noi ne facem și propriul colorit asupra câte unui cuvânt. Aprig îmi sună mai bine în ce te privește. În accepția mea, Șoșoacă spre exemplu ar putea fi considerată vehementă. Genul de vorbire care mă face să îmi astup urechile și îmi provoacă disconfort.

        Like

  3. Nu știu de unde sa incep!?
    Hai sa incep cu desenul. Frizura e “pe acolo” cel putin pe cea avută in perioada cand Frau Merkel ne lasa sa arătăm civilizati, intre timp asemănarea cu Sf. Ioan Botezătorul a devenit tot mai pregnanta (in privinta asta)!
    Un element care lipseste si fara de care ma simt “dezbrăcat” este barba!!! Nici eu nu imi mai aduc aminte de mine fară! Si daca lui Petru i-ai adaugat un catren te rog pune-mi barbă si mie, ca ma simt ca pe vremea studentiei cand unii dintre profesori ma obligau sa o dau jos la examen! Una întreaga si alba ca spre deosebire de par asta desi mai tânara a imbatranit mai repede
    Un papion nu am purtat niciodată !😂
    “Ioan Sperling este conștiința mânată în luptă de un crez neabătut și este totodată glasul care strigă în pustiu.”
    M-ai dezamagit!
    Asteptam sa râd de cat de gresită este imaginea mea in mintea ta, voastră (mai ales ca mi se întâmplă de cand ma stiu sa fiu perceput fals!) In loc de asta m-ai definit mai bine si mai concis decat puteam sa o fac eu insumi! Asa este, sunt un amestec intre Don Quixote de la Mancha si Sf.Ioan Botezătorul! Cu mentiunea că eu nu mă iau adesea in serios si altceva (din pacate) decat “strigătul in pustiu” nu mă aseamănă cu Sf. Ioan…plus ceva kilograme in plus fata de amandoi!
    Cel desenat aduce mai mult cu Jeams Bond tânar, decat cu cele doua personaje care mă definesc! Si ca sa il “tragem” spre realitate trebuie pistolul sa fie îndreptat spre propria tâmplă!
    My Name ist Sperling…John Sperling!😂
    Chiar vă par lipsit de umor? Bine de talent am inteles! Dar de umor?
    Tocmai umorul meu cred ca o sa lipsească tuturor celor din preajmă dupa ce nu mai sunt! Mi-as fi dorit sa fie altceva, dar dintre toate “talentele” doar asta a fost “primit” de oameni! Rad si glumesc mai mult decat majoritatea celor din jur, mai mult decat mi-as dori sa o fac, mai mult decat mi-ar permite viata! Și nu râd singur! Dar se pare dupa cum spui ca nu se rade cu mine ci de mine! Nu-i bai bine ca se rade de ceva!
    Multumesc de cuvintele frumoase si de prietenie. Tot prietenia si dragostea de aproape m-a facut sa pornesc “campania” impotriva vaccinarii! Nu am reusit sa opresc pe nimeni sa nu se “sinucidă” nici in realitate nici in mediul virtual! Trebuia sa știu că nu voi reuși? Am știut-o! Trebuia sa nu o fac? Nu am putut și nu pot nici acum! Vad zilnic articole cu profesori de renume care “imi dau” dreptate si o sa fie tot mai multe pe timp ce trece! Din păcate!
    Pentru tine, pentru alti “colegi” din net si pentru toti cei dragi mie, din realitate, preferam sa ma insel si “vaccinarea” sa fie doar o vaccinare! Sa speram macar ca efectele secundare vor apare in foarte multi ani, lucru probabil, si nu toate odată!
    Nu m-ai supărat prietene cu nimic dar mi se pare ca m-ai redus la “vaccinare” si m-ar fi interesat cele dincolo de ea!😉 Eu cred ca sunt mai mult decat atat, dar probabil imi place doar sa o cred…
    Mă duc la somn; ti-am raspuns “la cald” imediat dupa ce ai publicat articolul tau însă raspunsul il voi pune ( daca il voi pune) mai tarziu ca sa nu influentez pe nimeni!
    (update)
    Se pare că nu iti alegi prea bine “prietenii” (mă refer desigur la mine) după efervescența de comentarii😂Se mai intâmplă! Daca ma criticai, cum ti-am propus sa o faci, aveai peste 100 de comentarii pana acum (am mai vazut asa ceva!) Lasa ca o saptamâna trece iute si de joi o sa fie mult mai bine!😉

    Liked by 5 people

    1. Mulțumesc pentru răspunsul „la cald”, adică la o oră foarte târzie. Eu însumi am postat cu câteva minute înainte de a trece deja în ziua următoare și cum totuși am zis că joia este ziua pe care v-o dedic, m-am zorit pe cât am putut. Timpul, bată-l vina! Am să țin cont de recomandarea cu barba, promit, chiar dacă asta va însemna ca asemănarea cu Sfântul să se piardă. Clientul nostru să fie mulțumit 🙂 Și apropo de asta… Nu mi-aș fi dorit să se înțeleagă că ești lipsit de umor, ci doar mi-am exprimat eu o grijă, pentru că se mai întâmplă uneori ca elanul meu prea mare să mă arunce dincolo de cal și tare nu sufăr asta. Ai frate, ai de toate! 🙂
      Numai dreptate sper să nu ai, că n-ar fi bine deloc! Și adaug în încheiere o frază care nu este pentru urechile domniei tale, ci pentru cei care nu te-au înțeles încă, așa cum am făcut-o eu…
      Știu că ești dintre primii care nu ții cu tot dinadinsul să ți se dovedească profețiile și preferi să îți pierzi dreptatea, dar nouă să ne fie bine. Ori pentru asta, chiar meriți toată aprecierea!

      Liked by 1 person

      1. Ca de obicei, mai bun decât originalul! Era foarte târziu oricum și lumina becului mi-a făcut probleme când a fost să fotografiez desenul. De asta am și acceptat cu atâta ușurință să fac modificarea cerută de Ioan. Nu numai pe el vreau să îl satisfac, ci și pe mine 🙂

        Liked by 2 people

  4. Mie îmi plac oamenii care sunt consecvenți în opinii si principii indiferent de ceea ce spun cei din jur, indiferent daca risca sa devina o persoana mai puțin plăcută tocmai pentru ca își susține ideile care sunt puțin diferite fata de ale majorității. Daca nu ar exista si astfel de oameni, care sa traga niște semnale de alarma, nu ne-am pune întrebări, nu am cauta răspunsuri si am lua de bun tot ceea ce ni se spune. Așadar îl respect pe d-nul Ioan tocmai pentru ca este puțin altfel chiar daca e si puțin mai sensibil la critica. Dar nici nu poate fi altfel având în vedere ca este născut în zodia Berbecului parca (sper sa nu ma înșel)…:).
    Felicitări pentru articol, Condei!

    Liked by 2 people

  5. Am aşteptat cu sufletul la gură acest articol. Eram curioasă cum îl vede Condei pe văru-mio! Portretul este reuşit, Condei are talent nu numai la scris, ci şi la desenat! Mi-a plăcut şi portretul din cuvinte! Este un amestec de umor şi sarcasm; de înverşunare şi empatie! Şi chiar el s-a “portretizat” aşa: un munte de om într-o gureşă vrabie sau o vrabie într-un munte de om! Dar dincolo de toate, Ioan este un om deosebit. Vrea să pară dur, uneori este arțăgos, dar acestea sunt doar “măşti”, el este de fapt altfel: are o inimă maare (la figurat!) şi ne-ar vrea pe toți pe drumul cel bun!
    Vă îmbrățişez pe amândoi, cu toată prietenia din lume!

    Liked by 2 people

Leave a comment