Mărțișor

images ghiocei

Poate că vremea nu este în concordanță cu data calendaristică a sosirii primăverii… Nu oriunde și nu întotdeauna. Dar o prefacere tot se întâmplă, măcar în sufletele noastre. Precum ghiocelul care își caută ieșirea de sub zăpadă spre a se lăsa mângâiat de soare pe creștetul alb, la fel se întind și inimile noastre după căldura dragostei.

Avem această sărbătoare a bucuriei începutului de primăvară, pe care o celebrăm prin mărțișor. Un vechi obicei al colțului de lume numit România, de care sunt mândru. Dăruim frumos către frumos. Simbol de apreciere pentru cele care ne încălzesc viața prin surâsul lor. Aș vrea să merg cu brațele pline de flori și să le ofer tuturor fetelor și femeilor care îmi ies în cale. Aș vrea…

Dar nici măcar nu am să ies. Am să stau ca Riga Crypto pe întuneric și doar am să mă bucur visând că o fac. Nici măcar când eram acasă în România, nu eram în stare să ofer pe măsura gândurilor, mult mai generoase decât posibilitățile. Dăruiam câteva din drag, alte câteva mai multe din obligație și rămâneam mereu cu o mare dorință neîmplinită. Aș fi vrut să nu lipsesc pe nimeni de mărțișorul meu, să reușesc asta fără să îmi număr banii din portofel, din preaplinul inimii și nu al pungii. Să mă opresc în dreptul fiecărei femei și luându-i mâna într-ale mele, să o strâng și să o sărut. Cu dragoste și recunoștință că există, că luminează și încălzește acolo unde se află. Și să-i dăruiesc un ciob din inima mea, ca o oglindă în care să își vadă propria frumusețe. La această formă de mărțișor mă gândeam și credeam că este imposibil.

Cum dar să nu-i fiu recunoscător virtualului, pentru că îmi dă exact această posibilitate după care tânjeam…

De aici, retras în ungherul anonimatului meu umbros, eu pot chiar acum în acest 1 martie, să explodez din dragoste pentru toate femeile lumii în miliarde de scântei multicolore și să mă dăruiesc ca aerul și ca apa, tuturor. Și pentru fiecare să vă ajung la piept, ca mărțișor.

Condeivirus (transmisibil, dar neletal  🙂 )

25 thoughts on “Mărțișor”

 1. Mulțumesc pentru una dintre miliardele de scântei si pentru modul în care percepi femeile!
  O primăvara frumoasa, frumoasa, asa cum îți este gândul si sufletul!

  Liked by 1 person

 2. Ha-ha, ce dragut v-ati semnat! A fost o iarna atat de lungă, incat asa ma bucur c-a venit primavara asta, incat “voi trai fiecare zi de parc-as muri maine si voi munci in fiecare zi de parc-as trai vesnic”. Sa ne bucuram de primavara! 🙂

  Liked by 3 people

 3. Stau și mă întreb dacă ești real sau ești doar un spirit desprins dintr-un roman bun. Nici nu vreau să aflu răspunsul. O primăvară frumoasă!

  Like

 4. Cât de frumos ai scris tu, Rigă! Din cenuşiul iernii sper să apară o laponă Enigel care să te ducă totuşi spre lumină! Tu împărățeşti peste cuvinte solare! Să ai o primăvară minunată!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s