Povestea sarmalelor

Ierburi Uitate

sarmale-curechiCu toții am auzit de așa zisa origine turcă a sarmalelor, dar realitatea stă un pic altfel. Sarmaua nu este exclusiv românească, dar nici turcească, bulgărească, croată sau albaneză, așa cum ar susține fiecare apărator al bucătăriei tradiționale din aceste țări balcanice. Sarmaua este, însă, un preparat specific sud estului Europei, cu o istorie mai veche decât a oricărui stat sus-menționat și a cărei răspândire depășește cu mult granițele naționale.

Cum și-a luat numele sarmaua?

După căderea Bizanțului, Imperiul Otoman s-a extins în zonele de influență bizantină – din Levant și Egipt până sus, în Balcani, unde regiuni întinse, până la Carpați, au devenit, în timp, state vasale. Treptat, limba turcă a fost impusă la nivel administrativ, iar învățații vremii (cum a fost, mai târziu, și al nostru Cantemir) studiau turcește și priveau civilizația otomană cu admirație. Cuvinte turcești au fost adoptate în multe domenii, inclusiv botanică și gastronomie, așa…

View original post 1,400 more words

10 thoughts on “Povestea sarmalelor”

  1. Sunt zilele când se fac pregătiri stăruitoare la bucătărie, așadar subiectul gătitului a intrat și pe bloguri, gospodinele împărtășindu-și între ele priceperea. Meniul principal de Crăciun? Sarmale și iar sarmale… Pentru că au găsit atâta apreciere în istoria gastronomiei românești, mulți le consideră ca fiind ale noastre. Adică ne-ar aparține paternitatea acestui deliciu culinar. Pentru că mă încercau oarece îndoieli cu privire la asta, am zis că este mai bine să cercetez. Unde? Pe internet, desigur. Biblioteca de la îndemână. Articolul de mai sus, l-am găsit interesant, cu toate că nu mi-a făcut lumină în privința originii.
    De unde provin, vom mai vedea totuși. Un lucru este cert și anume: Oala de sarmale pe care tocmai ce ați pregătit-o, vă aparține negreșit! Iar eu vă doresc din toată inima: POFTĂ BUNĂ !

    Liked by 3 people

  2. Miroase a sărbătoare atunci când miroase a sarmale (tipic românesc) chiar și departe de țară, așa cum portocala are cel mai bun gust de Crăciun (știm de ce:)), cu toate că mănânc tot anul, chiar culeasă din portocal. Exact cum ați scris în comentariu, oala ce am pregătit-o ne aparține, are influența noastră, e marcă înregistrată 🙂
    Sărbători binecuvântate cu bucurii și vise împlinite!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s