30 Noiembrie- Sfântul Andrei

sf-andrei-4-336 (1)

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, asemeni tatălui lor.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, in momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Însă, chemarea sa la apostolie se face mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei : „Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon, ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari.

Și le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20).

Potrivit tradiției, teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: „Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au împrăștiat în toată lumea locuită pe atunci. După tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Parția, lui Andrei in Sciția, lui Ioan in Asia”. Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) susțin și ele ipoteza misiunii Sf. Andrei în Sciția. Tradiția că Sfântul Apostol Andrei a predicat la sciți a fost reluată și de scriitori bisericești. De exemplu, călugărul Epifanie (sec. VIII), in „Viața Sfântului Apostol Andrei”, afirmă că între popoarele evanghelizate de el se numărau și sciții. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane menționează că Andrei „a predicat în Pont, Tracia si Sciția”. După un alt izvor, păstrat în același Sinaxar, Sfântul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul său Amplias, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfântul Apostol Pavel în epistola către Romani (16, 8). Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în țara noastră.

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși nouă ne este cunoscută tradiția care afirmă că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici îl fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96).

În anul 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moaștele Sfântului Andrei in Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, în vremea papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântul Andrei.

Peștera în care se crede că a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit inițial in piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. În vara anului 1944, peștera transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp după aceasta, trupele rusești invadatoare au distrus-o. Abia după 1990, prin râvna cuviosului monah Nicodim Dincă, biserica a fost refacută și redată cultului. Astăzi, mii de credincioși vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.

În anul 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României” și ziua de 30 noiembrie a fost declarată sarbatoare bisericeasca națională.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei !

-Aduc mulțumiri călduroase domnului Adrian Cocoșilă, al cărui articol de pe site-ul Creștin Ortodox.Ro, mi-a furnizat documentația- 

6 thoughts on “30 Noiembrie- Sfântul Andrei”

 1. Bună dimineața, CREȘTINE ROMÂN 100% ! 🙂
  Mulțumesc din toată INIMA pentru postarea de față mai ales că NEPOȚELUL meu
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/09/26/
  poartă NUMELE Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României !!! 🙂 🙂 🙂
  Ca urmare ,din toată inima dau REPUBLICARE pe My Blog ! 🙂
  Cât privește PROPUNEREA ta pentru funcția de PREMIER al ROMÂNIEI ,
  RĂSPUNSUL îl găsești de vei vrea, pe :
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2020/12/09/
  Toate cele bune , prietene virtual ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Liked by 1 person

 2. Bună dimineața, Costin, alias ” condeiblog” ! 🙂
  Dacă știam la vremea respectivă că FIUL tău poartă NUMELE
  Sfântului Apostol Andrei , cel întâi chemat ,Ocrotitorul ROMÂNIEI ” ,
  de ziua lui ONOMASTICĂ i-aș fi urat din toată inima ce-i urez ACUM :
  – La Mulți Ani, ANDREI , fiul distinsului tău TATĂ , ROMÂN-ROMÂN 100% !!! 🙂 🙂 🙂
  Mulțumesc și eu prietene ” condeiblog” pentru continuarea dialogului nostru virtual ! 🙂
  Un sfârșit de săptămână BINECUVÂNTAT întregii tale FAMILII ! 🙂
  Alioșa !

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s