Omagiu mamei

images mame

Da, știu. Este 19 octombrie, iar 8 martie este undeva înainte, sau mult în urmă, oricum ai da-o. Dar pentru ceea ce reprezintă mama în sufletul meu, cred că nu este suficientă o singură zi din calendar. Nu îmi ajunge o zi pentru a mă gândi cu recunoștință și dor la ceea ce a însemnat pentru mine.

Prilej de aducere aminte poate fi chiar și o culme de rufe, spălată cu ușurință de mașina automată. Pentru că acum 40 și mai bine de ani, aceste mijloace cu care ne-am ușurat traiul nu existau. Și mă gândesc cu groază la ceasurile lungi în care ea sta aplecată deasupra albiei. Pentru generațiile timpurilor noastre acest efort este inimaginabil.

Dar prilejul îți mai poate fi dat de orice altă mămică pe care o vezi în calea ochilor…

Una care merge de mână cu un băiețel înțolit în uniformă către școală, alta care își ridică grijulie pruncul din cărucior spre a-l alina, sau chiar o mămică pachistaneză care mascată de spatele bărbatului său, își alăptează pe sub o batistă pruncul înfometat, tocmai în stația de autobuz.

Nu au nimic în comun cu propriile mele amintiri. Și totuși mă emoționează profund. Mă mișcă până la impulsul de a le săruta mâna.

Acestora măcar… Pentru că celei care mi-a dat mie viață nu îi mai pot săruta decât o poză veche.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s